Lagere energie prijzen in 2020

Lagere Energiebelasting

Vast lasten nemen de afgelopen jaren voor huiseigenaren toe. Energiekosten zijn een belangrijk gedeelte van deze maandelijkse lasten. Voor 2020 heeft EnergieGasVergelijken.nl goed nieuws,  De energiebelastingen op de energierekening van de huiseigenaar gaan volgend jaar gemiddeld met € 70 omlaag, aldus vereniging Eigenhuis.

De stijgende energie rekening komt overigens mede voort uit de prijs ontwikkeling van leveringstarieven van energie en de ontwikkeling van de energiebelasting. Dit alles bepaalt wat u maandelijks in uw portemonnee overhoudt.

ENERGIE vervuiler betaalt

In het Klimaatakkoord van 28 juni 2019 staat dat het kabinet streeft naar een eerlijker verdeling van de (energie) lasten tussen burgers en bedrijven. Hierbij wordt vast gehouden aan het principe , zodat meer dat  ‘de vervuiler betaalt’. Het beleid is hierop door het kabinet aangepast met een verhoging van het aandeel dat bedrijven bijdragen aan de opslag duurzame energie van 1/2 naar 2/3.  Voor huishoudens betekent dit dat hun aandeel daalt van 1/2 naar 1/3. Dit is per 1 januari 2020 ingegaan.

Minister Wiebes beloofde dat huishoudens per 2020 gemiddeld € 100 minder energiebelasting zouden gaan betalen. Dit werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. Uit berekeningen van Vereniging Eigen Huis blijkt dat het gemiddelde energiebesparing via het belastingbedrag dat een huiseigenaar via de energierekening moet afdragen in 2020 niet met € 100, maar met € 70 daalt. Dit komt door de volgende ontwikkelingen:

  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) op gas stijgt met 2,51 cent per m3 en de ODE op elektriciteit met 0,84 cent per kWh
  • Energie belasting op gas wordt 3,99 cent per m3 duurder. Op elektriciteit daalt de energiebelasting met 0,09 cent per kWh
  • Energiebelastingverlaging  stijgt flink met bijna € 216 (incl. btw).

Wil je weten of met het stroom- en gasverbruik van jouw huishouden in 2020 minder belasting gaat betalen? Gebruik dan de Eigenhuis Energiebelastingtool.

Extra besparen op ENERGIE

Als jullie energiecontract binnenkort afloopt, dan kun je met jullie huishouden nog meer besparen. Door overstappen van energieleverancier ben je bijna altijd goedkoper uit dan wanneer je je huidige energiecontract verlengt. Energieleveranciers bieden nieuwe klanten namelijk vaak aantrekkelijke kortingen. Overstappen loont dus!

Kies de juiste energieleverancier en vergelijk met behulp van onze EnergieGasVergelijken tool. Op basis van verbruik en voorkeuren weet je binnen een paar klikken hoeveel je kunt besparen en welke energie leverancier het beste aanbod voor jouw huishouden heeft.